Vekttap er en kompleks prosess og det er veldig mye som påvirker om vekten går ned eller står «bom fast».
For nei – det er ikke bare å kutte i kalorier og øke i treningsmengden!
.
Det kan være mange ulike faktorer som gjør at du ikke går ned i vekt, og disse samspiller ofte. Min erfaring er at hvis en av dem er ute å kjøre, så er mest sannsynlig de andre «off track» også.
.
Og alle disse virker også inn på din totale helse, energi, glød, hormonene dine, din psykiske helse og dermed også – vekten din!
.
So let’s dig in!
.
1. Du spiser for lite
Ja du leste riktig. Hvis du spiser alt for lite over tid, så skjer det flere ulike ting i kroppen din som gjør at det er vanskelig å få vekten til å gå ned:
.
- Du får økt sult og cravings, og hjernen din blir fokusert på mat fordi den opplever sult og matmangel
.
- Du får unødvendig mye sult, solide dropp i energi en din gjennom dagen, du får mye cravings spesielt ut over dagene dine og kvaliteten på tenkingen din blir dårligere. Plutselig er du ute av fokus og handler på autopilot med å putte noe usunt i munnen
.
- Kutter du for langt ned i kaloriene, vil du heller ikke få i deg nok av proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler. Dermed restituerer ikke kroppen din, du får dårlig energi og du får lettere skader. Du sliter deg ut og kjører deg rett mot den berømte veggen!
.
- Du er avhengig av alle næringstoffene fra kostholdet ditt, og NOK av dem, for at du skal ha en god helse og klare å gå ned i vekt. Derfor vil du påvirke kroppen og helsen din negativt ved å spise for lite, i tillegg til at hormonene dine og metabolismen din lider av for lite av næringsstoffene, som igjen påvirker om du evner å forbrenne fettet og gå ned i vekt. Du skaler en hormonell «shitstorm» på innsiden, og trykker på bremsene fremfor gassen.
.
2. Du trener, men du spiser alt for mye
Det er mange som legger inn store treningsmengder når de ønsker å gå ned i vekt, men de overestimerer fullstendig hvor mye mat de trenger å spise ekstra når de trener. Så selv om du trener hardt, så spiser du likevel for mye. Og selv om det hovedsakelig kan være snakk om sunn mat, så blir det likevel for mye til at du får et kaloriunderskudd slik at vekten går ned.
.
I tillegg er det mange former for trening som øker appetitten din veldig, og dermed så ender du opp med å spise mer enn du forbrenner, så vekten din likevel ikke går ned.
.
3. Du hopper fra diett til diett og har ingen kontinuitet over tid
Du er konstant på søken etter «alle dietters hellige gral», og derfor holder du deg aldri lenge nok til «et opplegg» slik at du faktisk får resultater.
.
Dette gjør deg bare enda mer usikker på hvordan du skal klare å gå ned i vekt, samtidig som at du mister tilliten til at du noen sinne kan klare å finne frem til noe som fungerer for deg.
.
På toppen av det hele fører det som oftest kun utelukkende til et anstrengt forhold til mat. I samme dragsug er det ødeleggende for frihetsfølelsen din hvor du føler du kan delta på sosiale ting og «gjøre livet», uten at det blir «feil» eller at du må forsake sosiale ting fordi at du da «ødelegger dietten».
.
Alt i alt kommer det ingenting godt ut av å holde på med «opplegg» og «dietter».
.
For å få noe til å bli så bærekraftig at du kommer deg hele veien til mål og blir der permanent, så må du få ting til å bli regelmessig over tid, uten at du føler deg begrenset eller er redd for å feile. Det er DA du føler at du har friheten til å «gjøre og delta i livet», trivsel i hverdagen fra å spise slik du ønsker – SAMTIDIG som at du kommer deg fremover og går ned i vekt.
.
4. Du får ikke nok søvn
Søvn er den aller viktigste faktoren som må være på plass for å få til å gå ned i vekt og forbedre helsen din. Sjokkerende, ikke sant?
.
Det er derfor det ikke fungerer å presse inn en ekstrem diett og et heftig treningsopplegg i en allerede travel hverdag hvor du er overarbeidet, over-stresset og sover for lite i utgangspunktet. Alt du gjør er å sette foten på gass-pedalen for å komme deg enda hurtigere til sammenstøtet med den berømte veggen.
.
Søvn er til og med enda viktigere enn trening for at vekten skal gå nedover – du må faktisk sørge for «å sove deg slank».
.
For lite søvn fører til mange negative effekter på kroppen og et potensielt vekttap:
.
- Det fører til vannretensjon så du føler deg hoven, oppsvulmet og «pløsete».
.
- Det øker nivåene av stress-hormonet cortisol, som igjen fører til at du lettere lagrer energien fra det du spiser som kroppsfett.
.
- Over tid blir du mindre sensitiv for insulin – rettere sagt insulinresistent. Dermed lagrer du sannsynligvis ekstra karbohydrater og energi fra maten du spiser, som fettmasse på kroppen.
.
- For lite søvn fører til en endring i hormonene dine som igjen fører til økt apetitt. Ergo får du økt appetitt og ekstra cravings, uten at du har behov for mer mat.
.
- Når du har spist for lite restituerer du dårligere, og kvaliteten på tenkingen din blir dårligere. Derfor er det veldig lite sannsynlig at du kommer til å velge et måltid av kvalitet når du har sug etter mat, og da er det fort gjort å spise noe skikkelig fett-rikt og karbohydrat-rikt – aka usunt, fremfor en mager kyllingsalat.
.
Med andre ord du legger lettere på deg av søvnmangel.
.
5. Du stresser alt for mye
Hvis du stresser alt for mye i hverdagen, samtidig som at du får for lite søvn så stiger nivåene av stresshormoner i kroppen din. Når nivåene av stress-hormonene cortisol, adrenalin og nor-adrenalin blir kronisk høye, fører det til at du lettere lagrer energi som fett. Samtidig kan du oppleve å få en reduksjon i muskelmasse som igjen ikke er hjelpsomt for å gå ned i vekt (du trenger musklene dine for å forbrenne fettet). Det er også veldig sannsynlig at det blir en økt lagring av fett rundt og i buken din, som er det aller mest skadelige fettet for helsen din.
.
Kronisk stress kan også komme fra mentalt stress, som at du føler deg overveldet og overarbeidet på jobb, alltid løper i tidsklemma, aldri blir ferdig med oppgavene dine, aldri føler at du strekker til eller at du er god nok. Negative følelser genererer også den samme stress-responsen i kroppen din, og for mye mentalt stress vil direkte påvirke din evne til å gå ned i vekt.
.
Dermed fører kronisk stress til at det enda vanskeligere å gå ned i vekt, og du kan gjøre ALT riktig med kosthold og trening, men vekten din rikker seg likevel ikke et gram, og du føler at «bare du ser på en sjokolade så legger du på deg en sjokolade».
.
Så hvor skal du begynne?
Så for å klare å gå ned i vekt på en måte som samarbeider med helsen din, kroppen din og din trivsel og funksjons-evne i hverdagen, så må alle disse faktorene være på plass:
.
- Spis NOK mat av GOD kvalitet, med god sammensetning på måltidene dine
.
- Tren passelig, men ikke for mye, og vær bevisst hvordan appetitten din påvirkes av all treningen. «Minste effektive dose» er en fin plass å ligge på i treningsmengde når du samtidig ønsker å gå ned i vekt, uten at du genererer en for stor stressrespons i kroppen din fra all treningen.
.
- Ikke tenk «diett», men spis skikkelige matvarer og lag måltidene dine fra bunnen av. Ta utgangspunkt i mat du liker og sett måltidene sammen på en smartere måte i forhold til sammensetningen på det du skal spise. Dermed får du det til å fungere i lengden.
.
- Sørg for å få nok søvn, og gjerne sikt deg inn på å få en ekstra time så ofte du klarer. Det kan faktisk lette hele bremsen i prosessen og få farten på gasspedalen og fettforbrenningen istedenfor.
.
- Lær deg å håndtere stress gjennom å opparbeide deg en sterk emosjonell fitness. Hvis du ikke har emosjonell fitness enda, så er dette det første du må prioritere. Emosjonell fitness er den mentale nøkkelen som er avgjørende for at du vil klare å opparbeide de gode vanene, gjøre de gode valgene og ikke være en reaktiv emosjonell klump fra stormen av følelser på innsiden i hverdagen. Dette er avgjørende for kvaliteten på tenkingen din og hvilke valg du tar på kort og på lang sikt, og dermed er det fullstendig avgjørende for at du klarer å gjøre de riktige tingene av de riktige grunnene i lengden slik at du når målene dine!
.
Alle disse tingene og så mye mer er nettopp det jeg jobber med i Helhjertet Forvandling. En forvandling fra innsiden og ut, der vi må begynne å oppgradere deg på innsiden for at utsiden skal følge etter og det skal bli varig. For å klare å endre vaner så må du endre tenkingen din, for du får ikke oppgraderte vaner før du oppgraderer deg selv.
.
Du er derfor hjertelig velkommen til å booke deg en uforpliktende kartleggingstime hvis du ønsker å vite mer om hvordan jeg kan hjelpe nettopp deg.
.
Velkommen!