10 kritiske komponenter som mangler i de fleste vektreduksjons-programmer!

10 kritiske komponenter som mangler i de fleste vektreduksjons-programmer!

Vi blir konstant pepret med oppskrifter og løsninger for å gå ned i vekt. Avis-overskrifter, ukeblader, «click-baits» og så videre.

——

Alle hevder å ha selve LØSNINGEN, men det går aldri lengre enn til en kostplan eller et konsept med konkrete rammer og regler: «Spis dette, men ikke dette, spis klokken da og ikke klokken da, du skal faste 16 timer i døgnet, ikke spis karbohydrater, ikke spis fett, spis masse protein, bruk proteinpulver, bruk BCAA, ikke bruk koffein-drikker – bruk pre work out»…

Og jungelen med motstridende budskap fortsetter.

Generelt handler de alle sammen om et eller annet system eller regelverk rundt mat, og eventuelt inkluderer det også trening, for å gå ned i vekt. 

Men vi vet jo at slike løsninger ofte kun blir midlertidige, så lenge du klarer å holde ut… Selve beviset på at disse tilnærmingene ikke er hverken bærekraftige eller hele løsningen ligger jo i de bevisene som vi ser så mange av både i oss selv og folk rundt oss: Vi er noen perioder «på diett» og klarer kanskje å gå ned i vekt, men det blir ikke varig og bærekraftig, og etterpå går en opp igjen, kanskje enda flere kilo.

Sannheten er at å tilnærme seg et vekttap og en livsstilsendring kun fra en plass av å gjøre noe med kostholdet og/eller trening er ikke hele løsningen! 

De fleste «programmer» og «konsept» for å gå ned i vekt mangler noen ELEMENTÆRE deler som gjør at de kommer til kort, og i istedenfor får du et anstrengt forhold til mat, uheldige spisemønstre som emosjonell spising, og på lang sikt en enda en høyere vekt. 

Her kommer derfor listen på 10 ting som mangler i «vanlige» dietter, programmer og «opplegg» for å gå ned i vekt: 

1. Du må lære deg hvordan du skal tenke selv og rydde opp i et anstrengt forhold til mat!

Rigide rammer og regler er ikke bærekraftig på lang sikt når du ønsker å gå ned i vekt og få det til å bli en varig endring. Det er ofte utfordrende, og til og med ikke gjennomførbart i forbindelse med sosiale ting, familieliv, impulsivitet og uplanlagte hendelser når livet skjer. Og hva skal du gjøre når du står på jobb og alt som er av overtidsmat er pizza, mens du er på keto? Enten så spiser du ikke så energien din knekker og hodepinen setter inn, eller så spiser du og da blir det «en dårlig dag» så du kan like godt si «Fuck it, jeg begynner igjen i morgen». Og så blir det ingen forskjell på 50 kalorier ekstra og 5000 kalorier ekstra… Det som kunne vært en «blipp» på radaren blir en permanent prikk som setter deg fullstendig på kollisjonskurs – hver eneste gang.

Livet er fult av gråsoner, og mat er så mye mer enn drivstoff for oss. Det er sosialt, det er velvære, det er kultur, tradisjoner, connection og emosjonelt. 

Hva som er passende å gjøre i slike gråsoner, som et impulsivt kaffe-besøk i helgen eller kake i lunsjen på jobben, er det kun du som sitter med svaret på. Å være opphengt i tall, regler eller at du må ha et annet menneske som forteller deg hva som er «ja» og «nei», fører ikke til noe annet enn at du mister kontrollen og tilliten til deg selv, og troen på at du kan ta egne beslutninger og være trygg på at de er riktige for deg!

2. Du må om-koble overlevelseshjernens respons på emosjonelle cravings 

Når du først har etablerte spisemønster hvor du spiser når du har uro, stress, negative følelser, blir trigget i ulike situasjoner eller kronisk bryter løftene til deg selv, så handler dette om at det KUN er et emosjonelt problem. 

.

Overlevelseshjernen klarer nemlig ikke å skille mellom en ytre trussel og en indre trussel (som negative følelser) og dermed vil den forsøke å få deg til å ty til mat og sikre din overlevelse når det indre trykket blir for stort. Å lære seg hva som er dine triggere og hvordan du skal trene hjernen din opp til å skape nye mønstre når du faktisk blir trigget, er essensielt for å få nye mønstre rundt mat og spising. Dette må også gjøres på en måte som gjør at de gamle mønstrene og cravingsene reduseres – og til slutt forsvinner! 

3. Du må lære deg å aktivere nervesystemet ditt riktig!

.

I dagens samfunn er det mange som står i «hamsterhjulet» dagen lang. Prestasjoner, yting, produktivitet, tidsklemma, endeløse «gjøre-lister», forventninger og krav ligger på skuldrene våre 24/7. Dette gjør at mange er utbrent, sover for lite, hviler for lite, og selv når de «hviler» i sofaen så hviler de egentlig ikke: De distraherer bare seg selv fordi kroppen har blitt tvunget til å slappe av for den sier stopp. Men på innsiden spinner hodet av gårde på alt du har å gjøre, uroen er stor og du føler deg lat og ubrukelig som sitter i ro. Mange begynner også da å ty til mat, for da gjør du noe selv når du sitter i ro: DU SPISER! 

Vi mennesker er ikke laget for å være «på» og «produktive» hele dagen og yte slik vi ofte gjør i dagens samfunn. Slike oppgaver gjør at vi er sympatisk aktivert i nervesystemet vårt (fight or flight), istedenfor at kroppen også jevnlig gjennom dagen blir parasympatiske aktivert (ro, hvile, rekreasjon og fordøyelse). En balanse mellom aktiveringen av det sympatiske versus det parasympatiske nervesystemet vårt er essensielt for at kroppen vår, inkludert fordøyelsen og den hormonelle helsen fungerer optimalt. For mye sympatisk aktivering der vi lever som «human doings» vil kunne bidra til vektøkning både på grunn av fysiologiske endringer i kroppen som følge av stress, og ikke minst at vi blir tilbøyelig til å søke flukt, regulering og trøst i mat når vi stresser, yter og presser oss selv hele tiden. 

4. Kutt ut «diett-mat» og «sunnifiseringer»

.

Mange har veldig dårlige spisemønster gjennom dagen av ulike grunner: Noen tenker de skal «spare kaloriene» til ettermiddagen (noe som ALLTID backfirer i ulvehunder, cravings og spising ute av kontroll på kvelden). Noen småspiser tankeløst, og noen «snacker» og småspiser på noe jevnt og trutt gjennom dagen uten å ha noen form for skikkelige fullverdige måltid. 

.

For det første: Hvis du er så fysen på sjokolade at du må male opp dadler og blande dem med peanøttsmør og proteinpulver for å kunne «kose deg» med «sunn kos» og «god samvittighet», så er vi allerede langt ute å kjøre når det kommer til mindfuck rundt mat, spising, og ditt emosjonelle forholdet til mat. Du har da utviklet dette som en reguleringsmekanisme du kan stole på – en strategi, hvor du kan «kose deg» og spise disse tingene «og likevel komme i mål med makroene/kaloriene», – «amIright»?!!

.

Sannsynligheten for at spisingen din likevel til tider spinner ut av kontroll er veldig stor, fordi disse tingene for det første vitner om mye «nei-mat» som du da likevel har overordnet lyst på siden du prøver å finne erstatninger, og for det andre så vil aldri noen «daddel-protein-kuler» gi deg det samme som et fullverdig måltid kan. Du har kanskje «kommet i mål» på makroene, men du har likevel ikke kommet i mål på behovene kroppen din har for et måltid, noe som igjen vil føre til svingende energi i løpet av dagen, økte cravings og enda mer sult på lang sikt – noe som igjen fører til at du «kommer ut av kontroll».

5. Du må bryte opp med et ugunstig emosjonelt forhold til mat. 

Når noen ikke planlegger dagen og maten sin, og ikke har gode rutiner og retningslinjer i bunn for hvordan de skal spise for å ta vare på kroppen, så ender det opp med at du blir reaktiv når du blir utsatt for fristelser, spiser helt tankeløst og det ofte kan bli puttet noe i munnen gjennom dagen. Mye av dette kan skje på autopilot uten at vi er klar over hvor store mengder det egentlig er snakk om. Og selv-disiplinen for «hva du skal gjøre» forsvinner ut vinduet fordi du konstant er «hjernedød» og lat i tenkingen din og fordi du møter et ubevisst behov med å putte mat i munnen.

Mange har også endt opp med å bruke mat som en reguleringsmekanisme fordi den er til å stole på – den funker jo «som ei kule» hver gang! I det du spiser noe så aktiviseres belønningssenteret i hjernen din, fordøyelsen din settes i gang og blodsukkeret stiger. Ergo endrer du hele kjemien i kroppen din ved å putte noe i munnen i tillegg til at det gir velvære der og sa. Dermed gir du også hjernen en mulighet til å flykte fra stress og få roet ned, føle seg trygg og så videre. 

Hvis du først har fått etablert slike mønstre så har du et ugunstig emosjonelt forhold til mat. 

Du kan løse dette ved å trene hjernen din opp til å møte disse behovene – avkobling, ro og tilstedeværelse, på en annen måte som ikke involverer mat, drikke, alkohol, røyk, snus. Men den måten må være minst like effektiv og like mye til stole på som maten. Det er DA du får bukt med alle de «usynlige» kaloriene som kommer inn i løpet av en dag og ødelegger for deg på både kort og lang sikt!

6. Viljestyrke og distraksjons-teknikker fungerer ikke!

Ja du leste riktig. Viljestyrke er bare en midlertidig løsning fordi viljestyrke er ikke noe du har eller ikke har, – det er en aktiv handling som du gjør med fokuset ditt! Hva skjer da cirka 3 uker ut i januar når «livet skjer»? Jo – du faller av… Og nyttårsforsettene er kun som et fjernt minne og «nok en gang ble dette bare midlertidig….» 

Distraksjons-teknikker fungerer heller ikke, fordi dette også er en aktiv handling og det kommer ikke fra riktig plass + at du bruker ikke fokuset ditt på riktig måte. Så snart du slipper ned garden og ikke er på vakt kommer «kakemonsteret» frem og INHALERER alt i sin vei… Og etterpå står du der og lurer på hva i svarte som skjedde…

7. Du må kvitte deg med begrensende oppfatninger og etablerte sannheter

Hvis du har fått en oppfatning i deg selv som bunner i en desperasjons-mentalitet, så vil tanker som «Jeg kan bare ikke gå ned i vekt», eller: «Jeg ser på en sjokolade og legger på meg en sjokolade», ha fått sneket seg inn og satt seg. Ofte kommer dette også på kjøpet med andre etablerte sannheter du har begynt å lage deg som: «Hva hvis jeg aldri kommer til mål, og bare må akseptere å bli slik som dette?» eller: «Ingenting fungerer for meg», så har du allerede satt kursen mot veggen og er dømt til å krasje med et brak. Det er nemlig slik at så snart ting blir utfordrende og vanskelig, så vil du dermed trekke en konklusjon basert på dine etablerte sannheter at: «Ja da – der kom beviset for at dette opplegget heller ikke funker for meg», og så trekker du pluggen på hele steamen du var inni. Og når vi da møter på hindre i vår vei så begynner vi etterhvert å tenke: «Hva er vitsen?» Og så slutter du enten der og da, eller så sier du til deg selv at du begynner igjen på mandag…

8. Bygg motivasjon som fungerer i lengden – men de fleste vet ikke hvordan

Motivasjon er et veldig underkommunisert konsept i dagens samfunn og de fleste tror det er noe som er flyktig og som de til tider har, eller ikke har. Men motivasjon handler KUN om hvordan du bruker sinnet ditt og derfor så kan du faktisk designe din egen motivasjon og ha flere ulike motivasjoner som du kan bruke strategisk når du trenger det. Dermed kan du skape deg en motor i bunn som hjelper deg å få prosessen fremover, og som også er forankret i verdiene dine slik at du forelsker deg i prosessen av å leve på denne måten! En vektreduksjon blir en BONUS på toppen av alt det andre du får fra å leve livet på denne nye måten.

9. Bygge høy selvfølelse

Veldig mange mennesker i dagens samfunn har på et eller flere felter lav selvfølelse. Dette VIL bli et problem for å klare å skape permanent endring. Mange som strever med vekt og mat har også ubevisst koblet sammen sin egen verdi til vekten, så når de da ikke får de resultatene de ser for seg å få, når de går på vekten, så stempler de seg selv som en fiasko, fordi de ikke har gått (nok) ned i vekt. 

Vekt er imidlertid noe som påvirkes av søvn, stress, salt i maten, vann, koffein, syklus, hvilken mat du spiser, om du har gått på do og så videre, så å avgjøre hele sin verdi fra en dag til neste basert på et gitt tall på vekten sier seg selv er å legge opp til å få seg en knekk i selvfølelsen og selvtilliten. 

Løsningen på dette er at du må lære deg å skape en HØY selvfølelse som ikke er koblet til prestasjoner, om du er «god nok» eller om du ser ut på en bestemt måte! Du kan faktisk ha det skikkelig bra der du er i dag, selv om du ønsker å endre på kroppen og helsen din og ønsker å ha mål å strekke deg mot. 

Men det handler om å ha det godt i seg selv og derfor gjøre de riktige tingene av riktig grunn, slik at det blir en selvforsterkende prosess som blir varig! 

Dette er også hele nøkkelen til å unngå tilbakeslag og eliminering av selv-sabotering!

10. Eliminere selvsabotasje

.

Selv-sabotasje henger ofte sammen med mønstre som perfeksjonisme, people pleasing, overtenning, overanalysering, bekymring, behov for kontroll og så videre. Alle disse er igjen rotet i selvfølelse – og frykten for å feile eller bli avvist fordi det bekrefter at du ikke er god nok. 

.

Samtidig så vil du gjennom de gangene du saboterer for deg selv for å beskytte deg mot feiling, danne nervebaner i hjernen din som direkte vil gjøre at når du neste gang står igjen i den samme frykten for å feile så vil du bli trigget på samme måten og dette mønsteret vil igjen gjøre seg gjeldende. DU vil få et repeterende mønster på sabotering som blir trigget av deg selv regelmessig hver gang noe blir ubehagelig, usikkert, nytt, fremmed eller vanskelig. Dermed kommer du ikke til mål på utsiden før du endrer på oppførselen og det som foregår på innsiden.

.

Som du skjønner av disse punktene så er det ikke nødvendigvis «bare å spise mindre og trene mer». Det er mye mer sammensatt enn som så og hver enkelt person er forskjellig selv om dette er veldig universale mønstre som foregår mentalt. 

.

Hvis du føler at dette resonnerte med deg så skal du vite at jeg ser deg, jeg forstår hva du står i, hvor du står – og jeg kan hjelpe. 

Hvis du ønsker å vite mer om hvordan jeg kan hjelpe nettopp deg er du velkommen til å booke deg en uforpliktende samtale her


Related Posts

Arbeidet med Camilla har vært den beste investering i livet mitt!

Arbeidet med Camilla har vært den beste investering i livet mitt!

Når jeg kom til Camilla var jeg på en plass i livet hvor jeg ikke kjente meg selv igjen. Jeg hadde ikke tenkt på hva jeg ville ha ut av livet mitt på mange år, og jeg hadde mistet meg selv helt. Alt fokus hadde […]

«Jeg har fått mer ut av ukene med Camilla enn 20 år med slankeopplegg»

«Jeg har fått mer ut av ukene med Camilla enn 20 år med slankeopplegg»

Når jeg kom til Camilla trodde jeg min største utfordring var mat, og det var det nok også, men gjennom programmet oppdaget jeg at jeg kunne bedre struktur blant annet på arbeidshverdagen ved hjelp av de virkemidler som ble gjennomgått på programmet hennes. Underveis har jeg […]



nb_NONorsk bokmål