Problemer med å gå ned i vekt er et emosjonelt problem, del 4

Problemer med å gå ned i vekt er et emosjonelt problem, del 4

Mange av klientene jeg jobber med er mennesker med et travelt liv, og de har høye krav og forventninger til seg selv. De kan ha krevende jobber, driver egne firma, har store ansvarsoppgaver og mange som krever noe av dem, i tillegg til familieliv med mer. 

De er å anse vellykket på alle områder i livet – utenom kroppen og livsstilen sin.

En travel hverdag i dagens samfunn er absolutt noe som kan gi utfordringer med å leve sunt og i tråd med kroppen og helsen. Men likevel er det ikke tempoet i hverdagen som gjør at du fortsatt strever med maten og ikke klarer å gå ned i vekt, det er på grunn av tingene som foregår på innsiden. 

Du har prøvd «alt»…

Dette gjelder kanskje akkurat deg. Du har en historie bak deg om at dette er det ene feltet du ikke klarer å få til. Du har mange forsøk bak deg på å gjør endringer og du har prøvd “alt”. Men det eneste du sitter igjen med er lavere og lavere tro på at du kan klare det, i kombinasjon med du du ubevisst forbinder det å skulle gå ned i vekt med noe negativt. Dette skjer fordi du aldri har klart å oppnå permanent suksess, og gang på gang har du fått bekreftet din egen «udugelighet» og «utilstrekkelighet» som person når du har “falt av”. 

Ut ifra det som er forklart i de tidligere artiklene i denne serien, så sier ikke historien din om problemer med å gå ned i vekt noen ting om deg som person. Du er ikke ødelagt, og du er ikke «udugelig» eller «utilstrekkelig». Det er kun overlevelseshjernen din som gjør akkurat det den er designet til å gjøre! 

Du har bare ikke brukt den riktige løsningen

Det eneste som kan sies om alle dine forsøk på å endre kosthold, livsstil og vekten din er at det ikke har vært den komplette og bærekraftige løsningen hvor du har spilt på lag med både fysiologien og psykologien din! 

Problemet med metodene du har brukt er utelukkende at de skaper perfeksjonisme, “rett og galt”, “ja- og nei-mat”, “god eller dårlig dag”, kronisk bekymring, ekstremt behov for kontroll, overtenking, overanalysering, negativt kroppsbilde, lav selvverdi, liten tro på egne evner og egen gjennomføringsevne. 

De som kommer til meg har innstilt seg selv på at det å gå ned i vekt er en langsom og pinefull prosess hvor de er nødt å ta i bruk all sin viljestyrke for å komme i mål. Dette er ikke så rart med tanke på den historikken og de erfaringene de selv har.  


Ingenting kunne være lengre fra sannheten!

Prosessen med å skape endring er ikke langsom når du bruker et språk som overlevelseshjernen forstår. Verktøyene en kan bruke er veldig effektive og kraftfulle når de gjøres helt riktig. 

Første steg i denne prosessen er å re-skrive uvanen som har blitt lagret i overlevelseshjernen din hvor du overspiser og bruker mat som et bedøvelsesmiddel. Deretter må vi ta tak i alle de underliggende tingene som har vært med på å skape mønstrene i utgangspunktet: Perfeksjonisme, lav selvverdi, stress, overveldelse, frykten for å feile, frykten for å ikke være god nok, frykten for å bli dømt, overanalysering og overtenking, kronisk bekymring, people pleasing og så videre. 

Du har enkelt og greit brukt overlevelseshjernen din til å skape noen mønster og vaner som ikke gagner deg og dette sier absolutt INGENTING om deg som person! Nervesystemet ditt gjør akkurat det det er designet til å gjøre!

Du kan endre kurs nå

Du kan dermed nå ta beslutningen om å slutte å bekymre deg og slå deg selv ihjel for hva som er galt med deg og hva du ikke klarer å få til.  Så kan du dedikere deg selv til å ta tak i dette en gang for alle og trene overlevelseshjernen din opp til å danne og ta i bruk andre atferdsmønstre! 

Når du både tar tak i de underliggende tingene, re-programmerer uvanene du ikke ønsker å ha, i kombinasjon med at du får ryddet opp i forholdet til mat og livsstil, så vil du oppleve en glede og frihet du kanskje aldri har følt på. Og problemene med overspising, trøstespising et anstrengt forhold til mat og kropp som du har slitt med i så mange år vil være historie! 

Les forrige del i artikkelserien her.


Related Posts

10 kritiske komponenter som mangler i de fleste vektreduksjons-programmer!

10 kritiske komponenter som mangler i de fleste vektreduksjons-programmer!

Sannheten er at å tilnærme seg et vekttap og en livsstilsendring kun fra en plass av å gjøre noe med kostholdet og/eller trening er ikke hele løsningen!

Arbeidet med Camilla har vært den beste investering i livet mitt!

Arbeidet med Camilla har vært den beste investering i livet mitt!

Når jeg kom til Camilla var jeg på en plass i livet hvor jeg ikke kjente meg selv igjen. Jeg hadde ikke tenkt på hva jeg ville ha ut av livet mitt på mange år, og jeg hadde mistet meg selv helt. Alt fokus hadde […]nb_NONorsk bokmål