Hvor kommer emosjonell spising fra, og hvordan du kan bryte ut av det?

Hvor kommer emosjonell spising fra, og hvordan du kan bryte ut av det?

Vil du vite hvor emosjonell spising og overspising starter? Lurer du ofte på hvorfor noen mennesker lett kan unngå å overspise og andre ikke kan la være å gjøre det?

Alt vi mennesker spiser spiser vi av en emosjonell grunn, men ikke alle håndterer å spise på følelser på samme måte. Det er derfor det er viktig å forstå nøyaktig hvor hovedårsaken til emosjonell spising er, slik at vi kan ta tak i det der skoen trykker.

Når du forstår grunnen til emosjonell spising, blir det mye lettere å skape en rask og varig endring i forholdet ditt til spising og kosthold for alltid.

Så la meg gi deg et hint:

Blir du noen ganger nedstemt av tanker som «Jeg er ikke god nok»? Eller føler du noen ganger at du ikke elsker kroppen din og at du trenger å gå ned i vekt for å gi deg selv tillatelse til å føle deg bra med deg selv?

Føler du at du trenger å endre kroppen din for å være lykkelig? At den ikke er bra nok slik den er nå? At du må være «i form» og se på ut på en bestemt måte for å ha det bra med deg selv?

På mange måter er våre oppfatninger virkeligheten vår, og vi har en tendens til å holde fast i disse oppfatningene som en måte å navigere og overleve i verdenen som vi lever i.

Men dette inkluderer også oppfatningene du har om deg selv.

Alle mennesker lever inni sitt eget hode. Vi er låst inne i våre egne hoder med våre egne oppfatninger om hvem vi er med et helt sett med meninger og følelser knyttet til disse oppfatningene.

Disse oppfatningene og hvordan vi føler det om dem utgjør mye av hvem vi tror vi er. Noen av dem er positive og andre negative, og det du kan være sikker på er at disse påvirker livet ditt på flere måter enn du noen gang kan forestille deg.

Det som er enda verre er at vi blir opplært av samfunnet til å undertrykke følelsene våre, eller å ikke å uttrykke dem åpent. De fleste mennesker i dag har dypt undertrykte følelser som bygger seg opp inni dem og uttrykker seg på alle mulige andre måter enn ved å snakke om hva de faktisk føler.

Mer enn noen gang trenger folk å lære å håndtere følelser og trykket fra hverdagslivet og stresset på en sunn måte.

Når vi er stresset sender det kroppen vår inn i overlevelsesmodus, og når vi blir stresset kaver vi oss gjennom dagen. Vi har da en tendens til å begynne å regulere stresset og følelsene inni oss med ting utenifra.

Ting som å være hypersosial med andre mennesker, kjøpe ting, være på sosiale medier, masse kaffe, alkohol, brus og som oftest: mat. Når vi har undertrykt følelser og vi blir stresset, ser vi etter måter å regulere dette stresset i vårt ytre miljø, fra utsiden og inn.

Når vi haster gjennom dagene og livene våre på denne måten, blir vi utslitte og en syklus begynner å oppstå. Når vi er stresset har vi en tendens til å prøve å regulere stresset med lite bærekraftige metoder, som heller bare gjør oss enda mer stresset.

Mesteparten av den emosjonelle spisingen folk strever med kommer hovedsakelig fra negative følelser, stress og overveldelse i hverdagen vår.

Det største problemet jeg ser med kvinner som prøver å skape varig endring i kostholdet og utseendet er dette:

Hvis du prøver å endre forholdet til mat og utseendet ditt fra en plass av å ikke føle deg bra nok, vil du stadig gjenskape disse gamle og saboterende mønstrene i livet ditt.

La meg forklare:

Som jeg tidligere sa bruker kroppen og hjernen vår følelser som strategier for å navigere i vår ytre verden. Hvis vi går rundt og konstant ikke har det bra med oss ​​selv, vil vi hele tiden føle at det vil være veldig vanskelig å bryte ut av uvaner og negative mønstre.

Når folk begynner å føle seg bra med seg selv, har utseendet deres en tendens til å forbedre seg raskt fordi det samsvarer med hvordan de har det på innsiden..

Mange mennesker i vårt dagens samfunn lever fra et sted av at «når bare denne neste tingen er over – da skal jeg leve sånn og sånn». Problemet er at det tidspunktet aldri kommer… Du kommer aldri dit at du endelig kan leve slik du ønsker når du sitter fast i dette sporet. Aldri.

Som jeg skrev tidligere, bruker hjernen vår følelser som overlevelsesstrategier. Hjernen vår bruker følelser for å holde oss på samme sted slik at vi skal overleve.

Hvis det er én ting du trenger å forstå om hjernen, så er det dette: «Hjernen din bryr seg ikke om din lykke, den bryr seg bare om din overlevelse».

Ved å leve på denne måten lever du i evig selvpining fordi du opplever at du aldri strekker til. Du utvikler dermed så mange mekanismer for å «holde ut» eller «søke trøst og lindring» slik at mat og emosjonell spising også blir et problem, som bare tilføyer enda flere ting til listen som må fikses.

Vi blir fanget i et problem som vi ikke forstår, vi tror ofte at vi trenger å endre våre vaner med ren viljestyrke og harde regimer.

Men som du og millioner av mennesker rundt om i verden vet: Dette fungerer aldri og resulterer nesten alltid i en vanvittig utbrenthet der du ender opp med å løpe til nærmeste butikk for å få tak i et eller annet å putte i munnen.

Problemet her er ikke maten, eller vanene du har utviklet for å holde ut. Problemet her er de underliggende emosjonelle tingene og oppfatningene du har om deg selv – nemlig i hodet ditt!

For å skape varig endring i kostholdet ditt, må vi oppgradere hjernen vår og mønstrene våre for å bryte ut av disse strategiene som holder oss fast på samme sted.

Hjernen vår er ute etter å holde oss i live og ingenting annet. Jo før vi innser dette, jo lettere er det å endre.

Så når folk sier at du bare trenger å prøve en ny diett, eller jobbe hardere, eller få en ny plan, så er det slik at disse tilnærmingene sjelden fungerer. Hvis du vil forandre deg, må du først forandre deg på innsiden og deretter vil forandringene komme på utsiden.

Du må oppgradere hjernen din, tre ut av vanene som ikke lenger hjelper deg, og bygge et solid fundament i deg selv. 

Først da vil du slutte å streve, slutte å akkumulere negative følelser for alt som ikke er godt nok, og dermed vil du bli kvitt den underliggende lidelsen som skaper behov for å vende seg til mat.

Når du begynner å forstå dette, blir det enklere enn noen gang å skape endring.nb_NONorsk bokmål