Mange av de jeg jobber sammen med har i lang tid hatt fokus på vekten sin, og de har ofte klart å gå ned i vekt tidligere. Igjen og igjen hører jeg strofer som: “Jeg kan når jeg vil”, “Jeg må bare ta meg sammen” eller “Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke klarer det nå, jeg har jo klart det tidligere». For hver gang de “tar seg sammen” og begynner med et nytt “opplegg” eller en ny diett, så opplever de at det går kortere og kortere tid for hver gang før de faller av. Deretter går det lengre og lengre tid mellom hver gang de klarer å mobilisere og sette i gang på nytt.
Det er flere grunner til at denne syklusen oppstår. En er at hjernen din har lært seg at det er kjipt å være på diett/opplegg og gå ned i vekt. En annen er at du mange ganger har opplevd at du ikke har klart å få resultater eller holde på dem. Derfor så er du redd for å gå i gang på nytt fordi du er redd for å feile igjen og hva det må bety om dine evner som person.
Viljestyrke hjelper ikke!
En annen faktor som er essensiell i en vektreduksjons-prosess er at de fleste baserer det å gjøre endring på ren viljestyrke. All motivasjonen du har handler om at du må vekk fra der du er nå. Problemet med dette er at viljestyrke er en aktiv handling som krever at vi har fokus på hva vi skal oftest basert på hva vi skal bort fra og hva vi ikke vil ha. Da kommer fallgruven så snart vi slipper opp fokuset og “livet skjer”, cirka 3 uker ut i januar når treningssentrene begynner å bli tomme igjen og nyttårsforsettet føles kun som et vagt minne…
Viljestyrke fungerer ikke som en bærekraftig motor over tid for å skape endring. Ofte så er den heller en primus motor som bidrar til et mye dårligere forhold til mat og enda sterkere overspisingsmønster.
Logisk tenking er heller ikke løsningen…
Mange sier til meg: “Jeg vet jo bedre, jeg er smart og intelligent og ressurssterk. Hvorfor får jeg bare ikke dette til?” Svaret her ligger i hvor i hjernen vår overspisings-atferden ligger lagret, og det er i den ubevisste delen av hjernen vår.
Den forstår seg ikke på logisk tenking, argumentering og ressonering, og dette er grunnen til at du ikke kan tenke eller argumentere deg ut av denne typen spisemønster når det ført er etablert.
Du kan med andre ord analysere alt ihjel og vite nøyaktig hvorfor du overspiser og i hvilke situasjoner du gjør det. Men det alene er likevel ikke nok til å endre mønsteret. Det er det samme som at du kan forstå at girkassen i bilen har gått i stykker og hvorfor det skjedde, men du er ikke en bilmekaniker som kan fikse den av den grunn.
Vår bevisste hjerne er cortex, og det er den grå, rynkete massen som ligger på utsiden av hjernen. Dette er den delen av hjernen vår som står for logisk tenkning og argumentering.
Den ubevisste delen av hjernen vår styrer spisingen
Den ubevisste delen av hjernen vår består av det limbiske system, og denne delen av hjernen forstår seg ikke på intellektuell tenking, logikk og resonnering, men på følelser og assosiasjoner.
Dette er veldig viktig når det kommer til å sikre din overlevelse. Hvis du kommer ut i veien foran en bil så ønsker du ikke å bli stående og bruke tid på å vurdere om du skal flytte deg eller ikke. Du ønsker en momentan handling for å redde livet ditt. Den ubevisste delen av hjernen kan derfor også kalles overlevelseshjernen fordi den sikrer din overlevelse.
Det som er problemet med overlevelseshjernen er at den noen ganger kan installere atferdsmønstre som ikke gagner deg, som f.eks. overspising. Overlevelseshjernen klarer nemlig ikke å skille mellom en ekte fysisk ytre trussel, som en sabeltiger som løper etter deg, eller en indre trussel i form av negative følelser.
Dermed kan overlevelseshjernen din ha gjenkjent et mønster i atferden din om at når du er stresset, lei deg, bekymret, frustrert, sint, trist, sliten osv. og du deretter spiser noe, så forsvinner trusselen fordi mat endrer sinnstilstanden vår og aktiviserer belønningssenteret i hjernen. I tillegg endrer det hormonene i kroppen når det kommer mat inn i fordøyelsen. Dermed installerer overlevelseshjernen en «feilkode» som sier at trussel (altså negative følelser) + mat = din overlevelse.
Slike atferdsmønstre kan dannes på ulike måter, noen ganger skjer det ved en eller noen få enkle hendelser som har veldig sterke følelser involvert. Andre ganger dannes disse koblingene fordi du gjentatte ganger bruker mat som en regulerings-metode over tid.
Derfor gjør viljestyrke alt verre!
Dette er også årsaken til at det å bruke ren viljestyrke ikke er løsningen! Viljestyrke er som sagt en aktiv handling og baserer seg på det du vil bort fra: Du vil ikke lengre føle deg så ekkel med deg selv, føle deg tykk, føle deg feit. Du vil ikke føle hvordan klærne skriker etter nåde og hvordan knappen i buksen strammer noe helt vanvittig når du sitter. Du vil ikke føle deg selvopptatt og utilpass når du er ute blant folk. Du vil ikke fortsette å hate å bli tatt bilde av. Du vil ikke fortsette å unngå speilbildet ditt fordi personen som stirrer tilbake ikke er deg selv.
Dermed skjer det følgende:
- Du fokuserer du på negative ting med deg selv som gir deg ubehagelige og vonde følelser
- Dermed legger du opp til hoved-triggeren som setter fart på denne atferden i overlevelseshjernen
- Overlevelseshjernen registrerer en trussel fordi det er negative følelser i sving
- Den forsøker å bruke den beste og mest effektive metoden den kan for å sikre din overlevelse så cravingsene etter mat øker og øker
- Det sekundet du da slipper opp fokuset og viljestyrken så tar overlevelseshjernen din over og du overspiser for å komme unna denne trusselen.
- Mange av de jeg jobber med beskriver dette som om at det er en egen del av dem som bare tar over! De registrerte ikke hva de hadde gjort før de var halvveis ned i posen eller helt ferdig…
Veien videre
For å bli kvitt denne lagrede «feilkoden» i overlevelseshjernen så er ikke løsningen enda en «diett» eller enda et opplegg for å brannslukker situasjonen som pågår. Du må lære deg og omprogrammere overlevelseshjernen din med et språk den forstår, altså følelser.
Ved å bruke denne tilnærmingen vil du en gang for alle løse problemene du har med overspising. I tillegg jobbes det med et anstrengt forhold til mat og andre “mindfucks” relatert til mat, kropp og deg selv, slik at du en gang for alle kan få den kroppen, livsstilen, friheten og gleden i livet du virkelig ønsker deg og drømmer om!
–
Les neste del av artikkelserien her.