5 grunner til at du har cravings etter middag

5 grunner til at du har cravings etter middag

Kjære leser, kan du relatere deg til dette?

Du kommer hjem etter en lang arbeidsdag, du har spist den sunne lunsjen du har laget, og du i gang med å lage middag.

Når du er ferdig med middagen føler du deg ok, og det føles fantastisk å være på sporet i nok en dag med fokus på hva du spiser for du skal jo slanke deg og gå ned i vekt.

Men etter en stund begynner du å bli sulten igjen, men du tenker ikke noe særlig på det.

Etter en stund begynner følelsen å vokse og viljestyrken din til å stå imot suget etter noe å putte i munnen begynner å slukke som et sakte brennende lys.

Til slutt avslutter du dette «selvpinings-ksperimentet» med å tyne deg på å spise lite, og gir etter for cravingsene dine og sluker all mat du har tilgjengelig.

La meg fortelle deg noe viktig: Dette skjer med langt flere mennesker enn du kanskje er klar over, og du er ikke er alene. Mange av menneskene som tar kontakt med meg er veldig forvirret om hva, hvordan og når de skal spise.

De opplever ingen forutsigbarhet i sult, energi og cravings de får fra maten de spiser, og når du kombinerer dette med 4 820 000 000 resultater fra et raskt googlesøk på «diett», er forvirringen komplett.

Mange sliter med uforutsigbarhet i energinivåene sine gjennom dagen, hvor lenge de varer mellom måltidene før energien faller som en stein, og sulten og suget skyter i været. Og mange sliter også med intense cravings selv etter at de har spist et måltid.

Måten folk flest forstår kosthold på er å følge ekstreme dietter basert på ren viljestyrke bare for å krasje og gi opp.

Derfor har jeg bestemt meg for å sette sammen en liste over hva jeg ser på som de vanligste årsakene til at folk flest sliter med cravings på kvelden og hva du kan gjøre med det.

Så du kan konsekvent følge kostholdet og planene dine uten å svikte når du nærmer deg målstreken for dagen hver kveld.

So here it goes:

1. Du har ikke spist nok tidligere på dagen.

Mange «slankere» starter hver dag med et urimelig mål om at «i dag skal jeg treffe på tallene» eller “i dag skal jeg ikke spise mye». Så de starter dagen med å hoppe over frokosten, eller kanskje bare ta en kaffe til frokost.

Lunsjen nærmer seg og det går greit så langt. Ikke overdreven sult og derfor spiser de en salat, eller bare en smoothie til lunsj. Alt bra så langt av dagens plan.

Og så kommer ettermiddagen: Energien begynner å falle, humøret er dritt og de opplever intens sult. Kanskje følger de middagsplanen sin, men mest sannsynlig – de har så intens sult at de bare MÅ ha noe fett og saftig til middag.

Alle tankene deres om å spise med kaloriunderskudd i dag er for lengst borte, og de spiser for mye av feil mat til middag.

Dette førte oss til slutt også inn i «dårlig dag-strategien» hvor vi sier «Fuck it, dette er bare en dårlig dag, jeg starter på nytt i morgen». Og derfra går det rett vest…

2. Din SEC er ikke på sporet

SEC står for Sult, Energi og Cravings, og dette er en markør du kan bruke for å se om kostholdet ditt ivaretar dine behov.

Målet er at måltidene dine skal være av god kvalitet, og etterlate deg med høy energi gjennom dagen, passende sult rett før neste måltid, og du blir kvitt fysiske cravings.

Hvis din SEC er på sporet, er du i rute. Hvis du derimot sliter med overdreven sult, lav energi (i perioder) gjennom dagen og cravings hver dag, må vi ta en titt på din SEC.

3. Maten din tilfredsstiller ikke dine emosjonelle behov

Ja du leste riktig. Maten må dekke våre fysiologiske så vel som våre emosjonelle behov.

Vi er følelsesmessig knyttet til alt vi spiser, hvis ikke kunne vi ha spist hva som helst, uten å bry oss.

Men sånn er det ikke, ikke sant? Vi er biologisk programmert til å spise ting vi liker, og derfor trenger du at maten du spiser både dekker dine emosjonelle behov så vel som dine fysiologiske behov.

Dette betyr IKKE å spise sjokoladekake som et måltid. Men vi må spise sunn mat som vi liker og nyter. Ikke bare kald kylling og litt slapp salat fra en Tupperware-boks på farten…

4. Du spiste for lite i går – og derfor er du mer sulten i dag

Ja, du leste riktig – igjen. Hvis du en dag er mer aktiv enn vanlig, uten å justere matinntaket, eller du en dag har en veldig travel timeplan og derfor ikke har tid til å spise alle måltidene dine, Så kan det komme tilbake og bite deg i baken dagen etter.

Ingen snakker om dette, men det kan skje. Du har kanskje våknet en morgen av at du er sulten. Eller du kan til og med ha netter hvor du våknet fra søvnen og føler deg sulten.

Dette kan være et tegn på at du spiste for lite dagen før. Greien med dette er at hvis du spiser alt for lite en dag vil det kunne påvirke SEC’en din og sette deg opp for å ha mer sult, lavere energi og mer cravings neste dag.

Derfor er det viktig å holde et overblikk på den generelle trenden gjennom uken.

5. Du har mistet oversikten over syklusen din.

Kvinner opplever syklusen sin ulikt. Noen kjenner det mest når de har eggløsning, og andre kjenner det mest i dagene frem til menstruasjon.

Hormonene dine har imidlertid en syklus på 28 dager, og derfor vil du få en liten økning i metabolismen din i dagene rett før mensen.

Dette vil også påvirke din SEC. Å spore syklusen, energien, sulten og cravingsene dine kan være en god måte å se det større bildet av hvordan kroppen din fungerer og hva du trenger å gi den for å trives.

Alle disse faktorene vil påvirke hvordan kroppen din reagerer på hvordan du lever, hva du spiser, hvor sulten du er, hvordan energien din er gjennom dagen, hvordan cravings påvirker deg, og hvordan du har det i hverdagen.

Derfor – det handler ikke bare om å komme seg gjennom dagen fra måltid til måltid. Det handler om den totale trenden over tid og hvordan du leser kroppens signaler og gir den det den trenger.nb_NONorsk bokmål